Odlingsråd för chilepeppar

Några allmänna råd

Ett bra resultat förutsätter en bra jord. Undvik därför billig planteringsjord. Satsa på näringsrik, gärna ekologisk jord. De tre viktiga näringsämnena i jord är kväve, N, fosfor, P och kalium, K. Man talar därför om förhållandet mellan dessa grundämnen i näring, NPK-värdet. Då plantor ska växa upp till full storlek ska halten av kväve, N, vara högre än halten av kalium, K. Ett näringsämne för växande plantor har exempelvis NPK-värdet 12-10-8.

Då plantorna vuxit upp vill man att de ska blomma rikligt och ge en bra skörd, det kan man styra genom att använda ett gödningsmedel där kaliumhalten är högre än kvävehalten, till exempel NPK-värdet 2-1-3. Man byter helt enkelt gödningsmedel då plantorna börjar nå normal storlek. För ett optimalt odlingsresultat behövs alltså 2 olika gödningsmedel.

I det specialgödselmedel för chilepeppar som vi säljer är halten av kalium högre än kvävehalten viket ger stora skördar.


Skötsel av chilepepparplantor

Då plantorna har välutvecklade hjärtblad och de första karaktärsbladen kommit, planteras de om i 1-literskrukor. Gör ett litet hål i jorden och sätt ner hela plantan med sin jordklump så endast hjärtbladen sticker upp. Tryck till försiktigt och vattna ordentligt. Krukorna ska ha hål i botten så eventuellt överskottsvatten kan rinna ut. Plantorna ska nu stå ljust och i en temperatur av 16-17 grader.

Efter några veckor växer små rottrådar ut ur krukornas hål. Då är det dags att plantera om. Fyll en 3-liters kruka halvfull med jord. Ta försiktigt plantan ur den gamla krukan genom att klämma lite på den och vända den upp och ner, skada inte jordklumpen. Dra inte i stjälken! Se bilderna för hantering och rätt omplanteringsdjup. Fyll på med jord runt om Plantan ska sättas så djupt att jorden når upp till den första bladen, hjärtbladen. Tryck till jorden och genomvattna!

Nu ska plantorna stå i ljus och värme. Efter ett par veckor börjar man gödselvattna. Använd gärna något av de ekologiska gödselmedlen som finns i handeln. Ett knep för att stimulera blomningen är att klippa bort de första 2-3 blommorna som kommer då de slagit ut.

Efter ca 4 -5 veckor växer små rottrådar ut ur krukornas hål igen. Då är det dags omplantering igen, då till 5-6 - literskrukor. Fortsätt därefter att vattna och gödsla som vanligt. Efter några veckor är det lämpligt att byta till vårat specialgödsel. Då är plantorna stora och man vill ha en riklig blomning och fruktsättning.

Plantorna mår bra av att duschas ett par gånger i veckan. Det motverkar skadegörare och löss.


Specialgödsel för chilepeppar

Ett näringsgranulat som upplöses i vatten.
Ger sammanlagt 100 liter färdig näringslösning.
1 tesked ger 3 liter färdig lösning.

Pris: 50 SEK. Porto 54 SEK.
Upp till 4 förpackningar kan skickas för 80 SEK.